SJL:n suositukset ajankäytöstä

Ajankäyttö

Harjoituksen kesto (min)

Otteluita / pelaaja / kausi

Turnauksia kaudella

Tapahtumia/ viikko

Vapaita viikonloppuja / pelaaja/ kk

G-F -JUNIORIT

45-60

15-20

1-2

2-3

ks. teksti alla!

F-E -TYTÖT

45-60

15-20

1-2

2-3

ks. teksti alla!

E2-JUNIORIT

45-60

20-25

2-3

3-4

ks. teksti alla!

E1-JUNIORIT

45-60

25-30

2-3

3-4

ks. teksti alla!

D-C -TYTÖT

45-60

25-30

2-3

3-4

ks. teksti alla!

D2-JUNIORIT

45-90

20-25 /
30-35

2-3 / 2-4

2-3 / 4-5

ks. teksti alla!

D1-JUNIORIT

45-90

25-30/
35-40

2-3 / 2-4

2-3 / 4-5

ks. teksti alla!

Lasten tulee liikkua vähintään kaksi tuntia jokaisena päivänä sekä 14-18, jopa yli 20 -tuntia viikossa! Valmentajien velvollisuus on varmistaa lasten riittävä liikunta viikkotasolla sekä ohjata lapsia monipuoliseen lajiharjoitusten ulkopuoliseen liikkumiseen. Valmentajien tulee suositella heille myös muiden lajien harrastamista eri vuodenaikoina.


Harjoituksen kesto

Tässä tarkoitetaan harjoitukseen varattavaa jääaikaa. Harjoitustapahtuman kestoon tulee lisätä jään ulkopuolella suoritettava ohjattu alkulämmittely ja loppujäähdyttely (yht. 20-40 min).

Tavoitteena on jääajan tehokas käyttö, kustannusten pienentäminen, sekä lasten harrastukseen käyttämän ajan optimoiminen, jotta aikaa jää myös koulutehtäville ja ystäville. Otteluita varten jääaikoja yhdistetään tarpeen mukaisesti.

Ottelutapahtumia / pelaaja / pelikausi

Tavoitteena on suhteuttaa pelien ja harjoitusten määrä ikäkausittain pelaajakohtaisesti. Pelaajilla voi olla ikäluokan toisiin pelaajiin verrattuna pelejä kauden aikana eri määrä. Pelaajan pelimäärä tulee määritellä pelaajan motivaation mukaisesti yhdessä valmentajan, seuran valmennusvastaavan ja pelaajan vanhempien kesken. Kausikohtainen pelimäärä koostuu sarjakautta ennen ja jälkeen sekä sarjatauoilla pelattavista harjoitusotteluista sekä SJL alueen järjestämistä sarjaotteluista. Pelaajakohtaisesti tulisi kuitenkin pitäytyä suositusten rajoissa.

Turnauksia kaudella

Joukkueet osallistuvat yksittäisten sarja- ja harjoituspelien lisäksi turnauksiin. Turnausten määrän rajoittamisella pyritään kustannusten pienentämiseen ja pelimäärän pitämiseen oikealla tasolla suhteessa harjoituksiin. Nuorimmilla ikäluokilla ei suositella ulkomaisia turnauksia.

Tapahtumia viikossa

Lasten tulee liikkua vähintään kaksi tuntia joka päivä sekä 14-18, jopa yli 20 -tuntia viikossa! Valmentajien velvollisuus on varmistaa lasten riittävä liikunta viikkotasolla sekä ohjata lapsia monipuoliseen lajiharjoitusten ulkopuoliseen liikkumiseen. Valmentajien tulee suositella heille myös muiden lajien harrastamista eri vuodenaikoina.

Taulukon lukemat kuvaavat seuran ohjattujen tapahtumien suositusmäärää niin kesällä kuin talvellakin. Tavoitteena on varmistaa, että lapset liikkuvat mahdollisimman laadukkaasti ja monipuolisesti sekä mahdollistaa lapsille muiden lajien ja muiden asioiden harrastamisen lisäksi koulunkäynnistä huolehtiminen, ”drop out” -ilmiön pienentäminen, sekä harrastamisinnon säilyttäminen ikäkausittain asteittain kasvavalla ohjelmalla.

Vapaita viikonloppuja / pelaaja /pelikausi

Jokaiselle pelaajalle tulisi taata ennakkosuunnitelman mukaisesti ja vanhemmille ajoissa ilmoitettuna vapaita viikonloppuja päätoimintakauden aikana. Pienemmillä junioreilla vapaita viikonloppuja tulee olla enemmän. Vapaiden viikonloppujen määrä vähenee pelaajien iän karttuessa.

Tavoitteen toteuttamiseksi sarjoissa on vapaita viikonloppuja koulujen lomien ja juhlapyhien yhteydessä. Joukkueiden tulee myös kierrättää pelaajia siten, että suosituksia noudatetaan.